Natten til mandag fandt årets store Oscaruddeling sted. Traditionen tro blev der uddelt de fineste priser i filmbranchen – og to af dem endte i danske hænder. Thomas Vinterbergs film ‘Druk’ vandt prisen for bedste internationale film, mens den danske klipper Mikkel E.G. Nielsen vandt prisen for hans klipning i filmen ‘Sound of Metal’.

Især den sidste pris var historisk. Det var første gang, at en dansk filmklipper modtager prisen for bedste filmklipper. Men hvad kendetegner en god filmklipper? Det spørgsmål ville DR P4 SYD gerne vide mere om – og derfor ringede de til Lunderskov Efterskole for at blive klogere. 

– En klipper lægger sidste hånd på værket – Anders Bock, filmlærer, Lunderskov Efterskole

Anders Bock er lærer på efterskolens store og ambitiøse filmlinje og har i flere år arbejdet med at lære elever om lyssætning, sound design, klippeteknik og meget andet. På skolen laver eleverne deres egne film. DR P4 ville gerne høre Anders, hvad han mente om den danske Oscar-sejr.

– For det første er det fantastisk, at Danmark bliver hyldet for noget filmteknisk. Vi kender alle Thomas Vinterberg eller Mads Mikkelsen, men Mikkel Nielsen kender mange ikke, siger Anders Bock til DR P4. 

Film på Lunderskov Efterskole

På Lunderskov Efterskole kan du blive undervist både i filmproduktion og filmskuespil. Vi er en efterskole, der er meget ambitiøse omkring det at lave film. Vi deltager hvert år i efterskolernes store filmfestival ‘Dolly Awards’, hvor vi har gennem årene har vundet flere flotte filmpriser.

Journalist Rikke Egholm fra DR P4 SYD spurgte også ind til, hvad der kendetegner den gode filmklipper. 

– En god klipning er jo faktisk den klipning, som man ikke kan se. Den klipning, som man ikke bemærker. Der er kæmpe forskel på, hvordan film er klippet. I en gyserfilm skal klipningen gerne være langsom, så spændingen bliver trukket ud. Og hvis du kigger på en actionfilm, så skal der gerne være lidt mere knald på og gå meget hurtigt mellem klippene, siger Anders Bock.

Mikkel E.G. Nielsen som undervisningsmateriale

På Lunderskov Efterskole bliver eleverne på filmproduktionslinjen undervist i alt det tekniske bag film, mens filmskuespillerlinjen på Lunderskov Efterskole står foran kameraet. Men uanset hvor godt en skuespiller gør det, så er det altså filmklipperne, der kan tage filmen op på næste niveau, mener Anders Bock

– En klipper lægger sidste hånd på værket. Man skyder fra mange vinkel. Klipperen beslutter, at den her vinkel i de her to sekunder er vigtige, og så skal vi over i den her vinkel. En god filmklipper ved lige, hvad der passer sammen og kan time det. En film som ‘The Revenant’ med Leonardo DiCaprio, synes jeg, er virkelig godt klippet. Teknisk er det en eminent film, der også vandt flere Oscars. Der er både langsom og hurtig klipning, og det er tydeligt, hvad der har været tænkt. 

Mikkel E.G. Nielsen er en stor inspiration for filmglade elever på Lunderskov Efterskole. Der er mange filmtalenter, der kigger hans vej – og sikkert også på Lunderskov Efterskole. Rikke Egholm spørger også Anders Bock: “Du underviser i film, og du siger selv, at klipperne ikke er dem, man hører mest om. Hvordan får I det gjort attraktivt for eleverne?”

– Det er et godt spørgsmål. Jeg tror, at det handler om at vise alle sider af filmverdenen. Vores elever går ikke til håndbold eller fodbold – de går til film. Det er blevet en ting. De ved godt, at der mere til en film, og det er de med på. Vi fokuserer meget på det tekniske og viser eksempler på det, siger Anders Bock.

Mon ikke Mikkel E.G. Nielsen bliver fast pensum på filmlinjen på Lunderskov Efterskole? Der er hvert fald meget at lære fra den danske filmklipper, der har skrevet historie. Lunderskov Efterskole og alle vores filmglade elever ønsker tillykke med Oscaren.