Frida Marie Kabelka var i sidste ende ikke i tvivl. Hun ville være andenårselev på Lunderskov Efterskole. Til august begynder hun og seks andre nuværende elever som andenårselever på efterskolen. Beslutningen førte alligevel til en del overvejelser og det helt store spørgsmål: “Blive næste år ligeså fedt?”. 

Siden Frida Marie Kabelkas søster for første gang kom hjem på weekend fra sin efterskole, har Frida vidst, at hun en dag også skulle tage år væk fra hjembyen Haderslev. 

– Jeg fandt ud af, at jeg gerne ville på efterskole, fordi min søster havde været det. Jeg mærkede, hvor meget det betød for hende… hvor meget hun oplevede. Der vidste jeg, at det ville jeg også prøve. Hun fortalte om fællesskabet. At man kan være sig selv, men stadig være en del af noget større. Hun fortalte om, hvordan hun oplevede, at hun forandrede sig positivt, siger Frida. 

Så Frida gik på jagt efter et sted, hvor hun kunne opleve det samme. Et sted, som skulle være hendes nye hjem. Et sted, hvor hun ville udvikle sig og blive en del af det fællesskab, som hun havde hørt så meget om. 

– Jeg så Lunderskov Efterskole på Facebook, og vi kendte en, der havde gået der i forvejen. Så vi fik en rundvisning, og jeg syntes bare, at der var en mega fed energi. Det føltes bare rigtigt, siger Frida. 

To veninder på efterskole

Frida og Line skal begge gå på Lunderskov Efterskole igen næste år

 

Valget faldt hurtigt på Lunderskov Efterskole, og det viste sig at være den helt rette beslutning. Her fløj tiden afsted med venner, fællesskab og alt det, som hendes søster havde fortalt om. Men på et tidspunkt rejste spørgsmålet sig også hos Frida: Hvad skal der ske næste år?

Mange overvejelser, men ét nemt valg

Frida oplevede hurtigt, at hun ikke kunne få nok af efterskolelivet og derfor opstod tanken: Skulle jeg overveje at blive andenårselev, hvis der er mulighed for det? 

Og da muligheden bød sig, skulle Frida Kabelka pludselig tænke sig godt om. Her følger et interview med Frida om hendes overvejelser om det at tage et år mere på efterskole og blive andensårselev. på Lunderskov Efterskole. 

Frida.. Du har valgt at tage et år mere på en efterskole. Hvorfor har du gjort det? 

– Det har aldrig været planlagt, at jeg skulle være andenårselev. Det var noget, som jeg begyndte at tænke over i efteråret. Jeg oplevede, at jeg følte mig hjemme og havde det her specielle bånd til lærerne på skolen. Og så i november tog jeg beslutningen sammen med mine forældre, og det har jeg ikke fortrudt. Det er en helt fantastisk skole. 

Du kunne jo have valgt at tage på en anden efterskole på dit andet år. Hvorfor Lunderskov Efterskole igen?

Frida elsker fællesskab på efterskole

Frida elsker fællesskabet på efterskole

– Jeg overvejede det og kiggede på andre efterskole. Og jeg havde selvfølgelig tanken: Skal jeg prøve noget andet? Kan jeg finde noget bedre? Men jeg vendte hele tiden tilbage til, at Lunderskov Efterskole var det rigtige for mig. Jeg ser stadigvæk mange muligheder her, og jeg vil gerne skabe flere minder her. 

Hvilke overvejelser har du haft, da du tog beslutningen? 

– Jeg har haft rigtig mange overvejelser, når jeg har snakket med andre, der har erfaring med at tage to år på efterskole. Man kommer jo nok til at tænke meget på sit første år – specielt når det er på samme skole. Det første jeg tænkte var: Hvordan vil jeg have det med, at mine bedste venner fra i år ikke er der næste år? Der valgte jeg bare hurtigt at beslutte, at jeg ville se fremad. Og se frem til alt det, jeg ved, der kommer. 

Hvad ser du frem til ved at være andenårselev på Lunderskov Efterskole?

– Jeg tror, at en af fordelene er, at jeg ved, hvad der sker i løbet af året. Jeg kan måske bedre nyde det. Jeg forstår stedet, og jeg forstår lærerne. Jeg synes, at det er rart, at der også er andre end mig, der skal gå på skolen igen næste år. Så har man et par stykker at snakke med om det første år på skolen. 

Drømmer du om, at næste år skal være federe? Eller tror du ikke på det? 

– Jeg har tænkt på det. Jeg synes jo, at jeg har haft et rigtig godt år, så det er svært at forestille sig. Vil det være bedre næste år? Det ved jeg jo ikke, men jeg ved jo, hvor glad jeg er for den her skole – og jeg ved, hvor mange søde personer, der går her nu. Så tror jeg også, at der kommer rigtig mange søde næste skoleår, så jeg kan ikke andet end at glæde mig. 

– Jeg er hvert fald sikker på, at jeg har taget den rigtige beslutning ved at blive andenårselev. Det ved jeg, siger Frida Kabelka